Carnavalsoptocht bewonderen?

Carnavalsoptochten in Nederland

Alles wat je moet weten over de tradities!
23 December 2019

Carnavalsoptochten in Nederland


2811352885-carnavalnoordnederland.jpegIn jouw carnavalsoutfit met een pot bier smaakvol en lallend naar een optocht kijken, heerlijk! Maar waar moet je heen?! Er zijn mega veel optochten, je kunt er natuurlijk voor kiezen om lekker in jouw dorp of stad de optocht te bekijken en daarna weer lekker rollend de kroeg in de gaan, lekker, of heb jij zin om eens te kijken hoe het er bij de andere steden of dorpen aan toe gaat? Dan is het wel fijn als je een beetje weet waar je naar toe moet gaan voordat je een treurige optocht ziet van een paar man in een verschrompeld en te klein bananenpak.

Je hebt het Rijnlandse en Bourgondische carnaval, in t kort betekend dat eigenlijk dat het bourgondische carnaval een stukkie vrijer is en je niet heel veel moeite hoeft te doen voor alle traditionele carnavalskostuums. Het bourgondische carnaval is eigenlijk een beetje de fuck vinger naar de gedwongen etiquette.

.....

Rijnlands of bourgondisch?

2900958910-supercarnavalnederland.pngBen jij nou echt een kostuum liefhebber? Ben jij van het zelf maken? Het helemaal op dossen?
Bloemen in je haar? Hoge hoeden? Stralen als een discobal? Dan is het Rijnlandse carnaval echt wat voor jou.
Het toffe aan het Rijnlandse carnaval zijn de carnavalsoptochten, dit omdat het Rijnlandse carnaval dus zoveel tijd besteed aan kostuums en aan natuurlijk, de mooiste praalwagens. Je kijkt echt je ogen uit!

Dus, lekker hossen in een peperpak en joelen tijdens de carnavalsoptochten van het Bourgondische carnaval. (Die trouwens ook echt carnavalsoptochten hebben waar heel veel werk in heeft gezeten!!). Of je omver laten blazen door de Rijnlandse carnavalsoptochten.


.....


Kwek mar mee!

6057376520-carnavaloptochtgroot.jpgMaar wacht ff... Er zijn binnen het Bourgondische carnaval ook fantastische optochten!
De stad is veranderd in de kleuren rood-wit-geel en je hoort het galmen van Kwek mar mee!
Dit is Oeteldonk en Oeteldonk leeft! YES! Hier gaat het er kleurrijk en gezellig aan toe. Op 23 Februari om 11:11 rijdt de Hoftrein met Prins Amadeiro,
zijn Adjudant en 't Gevollug Oeteldonk Centraol binnen. Hij stopt dan op perron 1 en stapt exact voor de Stapsteen uit.
Er zijn in Oeteldonk dweilmiddagen en de grote optocht vind op maandag plaats en trekt door de straten van de
Bossche binnenstad en begint om 12:33. Rond 16:11 vertrekt de stoet naar de Markstraat.

Het symbool voor het Oeteldonkse carnaval is Boer Knillis, de vermeende oprichter van Oeteldonk.
Vervolgens wordt het carnaval afgesloten met de symbolische begrafenis van Knillis op 25 Februari rond middernacht. Je kijkt je ogen uit met het carnaval in Oeteldonk!
.....Kleurrijk Breda

3070746384-inspiratiecarnavalBreda.jpgOok in Breda gaat het er feestelijk, kleurrijk en wild aan toe.
De carnavalsliefhebbers van Breda pakken het dan ook zeker groots aan en hebben mega veel werk
aan de fantastische praalwagens. De carnavalsoptocht in Breda is dan ook een van de grootste en
mooiste carnavalsoptochten van Nederland. De stad is dan in handen van Prins Carnaval en duizenden feestvierders, dus je hoeft je dan ook zeker niet te vervelen.

Deze waanzinnige carnavalsoptocht vindt plaats op 24 Februari en zal beginnen om 13:11
.
.....


Hossen in Eindhoven

Ook in Eindhoven gaat het er wild en fantastisch aan toe op 22 Februari om 13:11.
Deze optocht heet Lampegatse optocht , het thema van deze keer is Watt ledje.
Wat natuurlijk helemaal bij Lampegat past,
want de naam zegt het al, de stad van het licht! Van 1 tot en met 5 maart staat de tent op de Markt in Eindhoven op z'n kop.
Wat ook het toffe is aan het carnaval in Eindhoven is dat er vele optredens zijn! En ben jij van ballen? Ik bedoel niet ballen ballen maar een bal in de zin van een bal? Een dans bal? Dan ben je in Eindhoven bij het juiste adres, in het grootste deel van de clubs wordt er iedere avond een carnavalsbal gehouden.
.....Pracht en praal in Maastricht


1456790940-carnavalskledinggoedkoopmaastricht.jpgBen jij nou niet zo van het lallend hossen in een simpel carnavalskostuum?
Maar houdt jij er meer van om echt veel tijd te besteden aan je kostuum, dagen lang op je zolderkamertje
te zitten en te naaien, te naaien, te stikken, parels te rijgen en dan... jouw waanzinnige carnavalskostuum te showen en misschien
wel de show te stelen van de carnavalsoptocht in Maastricht? Dan ben je bij de optocht in Maastricht tijdens carnaval aan het juiste adres.
Maastricht valt onder het Rijnlandse carnaval en wordt dan ook serieus genomen in de look van de Carnavalsoptocht. Maastricht is het hoogtepunt van het Rijnlands carnaval in Nederland en draait om bijzondere kostuums.
Maastricht onderscheid zich van de Brabantse steden, waar het vooral draait om de optochten met grote praalwagens.
Dit grote gebeuren start op 23 Februari en begint om 13:33.
.....Ook Roermond kan er zeker wat van

Denk je nou van nee daaaag ik heb gewoon niet zo'n zin om naar de carnavalsoptocht in Maastricht te gaan? Dan heb je ook een fantastische carnavalsoptocht in Roermond, oftewel de Sjtad van Sjtuf. Hier is de carnavalsoptocht vergelijkbaar met het carnaval in Maastricht, hier wordt het ook volgens de Rijnlandse traditie gevierd met veel pracht en praal!


4093711054-PhotoCord-_Optocht-_20180212_142704-e1520276789570.jpg

Nu zijn er in veel dorpen ook kleinere optochten die helemaal fantastisch zijn, hoe dan ook, er is overal wat te beleven!